Alla borde ha plastmattor

Vad är egentligen viktigast när du väljer mattor? Att de enbart ser bra ut, eller att de också är mångsidiga, lätt att hålla rena och prisvärda? Med plastmattor får du massvis av fördelar och nästan inga nackdelar. Här kommer en närmare titt på varför plastmattor är ett smart val för i princip alla svenska hem.

Plast är perfekt som mattmaterial

Att plast används till allt möjligt beror på materialets otroliga egenskaper. Plast är billigt, formbart, tål väta, tål de flesta rengöringsmedel, är lätt att tillverka i olika färger m.m. Naturliga material som ull och bomull har svårt att mäta sig med plast. Till exempel kanske du får en besvärlig fläck på din matta och när mattan består av känsliga material kan det bli komplicerat att få bort fläcken – eller så uppstår det skador när man försöker gnugga bort den. Med en plastmatta brukar det räcka att torka bort fläckar med en fuktig trasa.

Plastmattor går att använda på balkonger och altaner

Om du likt många andra svenskar har en balkong eller altan, vill du säkert att den ska se extra snygg och hemtrevlig ut med en matta. Att placera ut en vanlig inomhusmatta är ingen god idé. De mår inte bra av fukt och väta. Med en plastmatta slipper du oroa dig. De är tåliga och passar bra i mer utmanande väderförhållanden. Till exempel kan du lägga en plastmatta på balkongen eller som hallmatta.

Välj plastmattor utan några hälsofarliga ämnen

Enda nackdelen med plastmattor är att det finns plaster som innehåller skadliga ämnen. I Sverige och i EU som helhet har lagstiftningen lyckligtvis skärpts, men som konsument är det ett hett tips att att ha koll på var plastmattan är tillverkad. På så sätt skyddar du din egen hälsa samtidigt som du gör miljön en tjänst.

För att sammanfatta har plastmattor många stora fördelar jämfört med andra typer av mattor. De finns i massvis av olika varianter, så du kan alltid hitta en plastmatta som passar din inredning.