5 knep – så får du ett mysigt vardagsrum

Vardagsrummet är i många hem det rum där mest tid spenderas och därför bör vi låta denna plats vara rofylld och inbjudande. Din personliga inredningsstil ska förstås synas även här och det finns många knep att ta till för att göra det just personligt och mysigt.

1. Böcker är bra på flera sätt

Böcker är snart en raritet för dagens 80- och 90-talister, men den som är påläst vet att böcker fyller fler funktioner än att bara samla damm. En vacker bokhylla med bokryggar som skapar mönster kan vara ett bra alternativ till modern konst och om du vill sorterar du böckerna i färgordning. De textilklädda böckerna ger dig och en naturlig akustisk dämpning som ger dig ett dovare ljud i rummet.

2. Fler sittytor än soffan

Framför TVn är det ibland fler än bara familjen som ska få plats och därför kan det vara bra att ha något mer att sitta på än bara soffan. Skaffar du dig prisvärda fåtöljer eller sittpuffar har du dessutom en naturlig plats för varma filtar till de kalla och ruggiga vinterkvällarna. Hittar du en puff i en udda färg? Perfekt, nu har du skapat kontrast mot de övriga möblerna i rummet.

3. Öppen eld och ljus ger värme

För dig som har en öppenspis i anslutning till vardagsrummet vet vilken mysfaktor den ger när den väl är tänd och för dig som inte har det kan med enkla medel skapa en liknande stämning. Använd gärna ljusstakar och brickor med ljus i olika färg och form. Självklart får du tända ljusen när du har möjlighet, men även när de är släckta ger utstrålar de värme och hemtrevliga toner.

4. Satsa på rejäla gardiner

Det är alldeles för många fönster som inte når sin fulla potential eftersom de alltför ofta får sitta på väggen utan gardin. När du väl bestämt dig, satsa på något rejält lite tjockare material, gärna i mörk färg. Tänk på att fönstret ser större ut om du väljer att fästa gardinen från taket istället för direkt mot fönstrets överkant. Samma regel gäller för bredden, hellre att gardinen börjar 20-30 cm utanför varje sida om fönstret än i linje med det.

5. Tavlor och väggdekoration

All konst är inte dyr och för den som har möjlighet att besöka en loppis eller två kan snabbt fynda. Har du ljusa, enfärgade väggar i hemmet så kan tavlor och andra väggdekorationer göra stor skillnad för om rummet känns ombonat eller inte. Hittar du inget på loppmarknaden kan secondhandbutiker eller blocket vara ett alternativ.