Ny bänkskiva i granit – tänk på det här

En ny bänkskiva i granit är säkerligen en snygg detalj i ditt kök. Samtidigt fyller den också en praktisk funktion, och kräver därför lite underhåll. Bänkskivan används oftast flera gånger dagligen, vilket kan medföra tråkigt slitage på den fina naturstenen. För att en granitskiva ska behålla både sitt fina yttre och sina egenskaper i många år rekommenderar vi att du följer råden nedan.

Så behåller du din granitskiva i toppskick

Graniten är en typ av natursten, vilket innebär att den är känslig för syror och frätande kemikalier. För en skonsam rengöring bör du därför använda en mjuk trasa och exempelvis grönsåpa eller andra mildare rengöringsmedel. Undvik starka kemikalier, framförallt sura rengöringsmedel. Det här är särskilt viktigt vid daglig rengöring.

En annan egenskap hos graniten är den relativt starka uppsugningsförmågan.  Det är aldrig bra att låta bänken vara fuktig, utan var noga med att alltid torka den ordentligt efter rengöring. Tänk också på att använda en duk eller underlägg om du skulle vilja placera mat eller dryck på bänken. På så vis kan du enkelt undvika tråkiga missfärgningar eller frätskador som kan vara svåra att åtgärda.

Utöver daglig skötsel av bänkskivan rekommenderas även en ordentlig impregnering redan från början. Impregneringen lägger sig som en hinna ovanpå stenen och gör den mer motståndskraftig mot missfärgningar och slitage. Ju tidigare du impregnerar stenen, desto mer resistent blir den mot vatten, värme och sura produkter. För bästa möjliga skydd bör impregneringen ske årligen.

Oavsett om din granitbänk är helt ny eller om du använt den ett tag är tipsen ovan alltid att rekommendera. En ny bänkskiva i granit är oftast inte särskilt billig, och därför är den värd att skötas om. Genom att vara lite extra uppmärksam dagligen kan du behålla din bänkskiva granit i utmärkt skick i många år framöver.