Så kan du konstruera din egen pool

Valet är stort för den som vill ta in en bit av stranden framför sin egen farstukvist. Att bygga pool kan vara ett slitgöra om du satsar på en lyxig nedgrävd variant, men du kan också bygga din egen pool ovan mark som ett prisvärt och snabbt alternativ. Här ges du grundidéerna för ett eget poolbygge.

1. Planera poolen med hjälp av ritningar av trädgården

Det är ofta trädgårdens utseende som bestämmer vilken typ av pool som är lämplig. Gör först upp en utförlig ritning över hela trädgården med både bostadshus och övriga småhus, terrass och liknande för att se hur och var poolen skulle passa in. Innan du skrider till verket med din plan – ring Byggnadsnämnden och fråga om bygglov krävs.

2. Möjlighet till skräddarsydda pooler

Många poolfabriker erbjuder kunderna chansen att designa och tillföra finesser till poolen (trappor, trampoliner…) eller kanske rentav designa hela formen. Prisbilden ser dock genast annorlunda ut och höjs, men det kan ändå vara bra att veta att möjligheten finns.

3. Välj mellan olika pooltyper

Du har valmöjligheten att skaffa ovanmarkspool som en enklare variant, vilket passar i en kuperad trädgård. Du kan också välja en nedgrävd pool med olika liners och material – inomhus eller utomhus. Slutligen har också området runt poolen betydelse, då många vill ha trädäck, betongplattor eller mosaik runt om. Vill du ha en extremt sparsmakad badmöjlighet – köp en badtunna.

4. Med hantverkare eller med hjälp av beskrivningar

En del tar hjälp av poolmontörer medans andra inte räds för att färdigställa projektet med egna nävar när marken väl är uppgrävd. Med förhållandevis enkla instruktioner kan du få rätt vägledning. Gäller det en ovanmarkspool eller en badtunna, är det mer regel än undantag att sätta ihop poolen själv.

Dags för ett dopp i det blå!

När poolen är iordninggjord och poolstaketet eller pooltaket är på plats, är det baddags. En pool är en ganska stor investering men priset kan bli överkomligt om du väljer en enklare variant eller bygger det mesta själv.